5 Temmuz 2010 Pazartesi

HTC Hero: Android 1.5'ten 2.1'e geçiş

Sonunda HTC Hero için Android 2.1'e geçiş yapmak için gerekli güncellemeler çıktı.
Bu yazımda ROOT edilmemiş Hero'lar için adım adım kılavuz sunmayı düşünüyorum.

Firmware upgrade yapıldığında kullanıcının karşılaştığı en büyük sorun, telefonuna kurmuş olduğu bütün app'lerin silinmesi oluyor. İşte root edilmemiş telefonlarla aradaki fark burada meydana çıkıyor. Standard yazılımlar kullanıdığınız zaman kurulu yazılımları yedekleme gibi bir şansınız yok, yani root'lu telefonlarda olduğu gibi backup imkanınız yok.

Fakat bu sizi fazla endişelendirmesin, biraz dolaylı da olsa fazla kayıp görmeden Android 2.1'e geçmeniz mümkün.

Bu yazımı iki bölüme ayırdım, ilk olarak elimizdeki bilgileri yedeklemeyi tarif edip ondan sonra yeni işletim sisteminin kurulumunu anlatacağım.

Bilgileri Yedeklemek
Kişiler
Telefonunuzda ya da SIM kartınızdaki bütün kişileri "Google Kişileri" sayesinde kolayca yedekleyebilirsiniz. Bunun için telefonunuzdaki bütün kişilerde "contact type" olarak Google seçmeniz yeterli. Bundan sonra senkronize ayarlarında Gmail hesabınızın yanısıra kişileri de senkronize etmesini işaretlediğinizde telefonunuzdaki kişiler "Google Kişileri" sayfasına kopyalanacaktır.
Aynı şekilde direk bahsi geçen sayfadan yeni bir kişi eklediğinizde, bir sonraki senkronize ettiğinizde bu kişi telefonunuza kopyalanacaktır.

Kısa mesajlar
Kısa mesajlarınızı uygun bir app ile gmail hesabınıza e-posta olarak gönderebilirsiniz. Benim bunun için kullandığım app SMS Backup. Hatta bu programdaki ayarlarla bunu otomatikleştirebilirsiniz, böylelikle her SMS geldiğinde size bir e-posta yollanacaktır.

App'ler
AppBrain sayesinde telefonunuzdaki bütün app'leri çevrimiçi olarak organize edebilirsiniz. Bunun için öncelikle Market'den AppBrain'i indirmeniz gerekecektir. İlk güncellemeden sonra AppBrain sayfasında "My apps" adı altında telefonunuzdaki app'leri bulabileceksiniz. Bu sayfa sayesinde yeni program eklemek ya da mevcut olanı kaldırmak çok kolay.

Buraya kadar telefonumuzdaki saklamak isteyebileceğimiz bilgileri ve bunlar için yöntemleri sıraladık. Bunları yaptıktan sonra sıra geldi Android'in güncellemesine.

Android 2.1'i kurmak
Haziran sonu itibariyle HTC Hero için yeni sürüm piyasaya sunuldu. Normal olarak OTA (over the air) hizmeti sayesinde telefonunuza siz hiçbirşey yapmadan bir uyarı gelmesi gerekmekte ve sizi yeni bir güncellemenin beklediği konusunda bilgilendirmeli.
Fakat bunun otomatik olarak olması için telefonunuzun ROM sürümü 2.73.405.5 olmalı. Bundan daha küçükse önce ROM Upgrade yapmanız gerekmektedir.

Bunun için izlemeniz gereken adımlar şöyle:
1) HTC Sync 2.0.33 kurmak. Bu yazılımı bu adresten bulabilirsiniz..
2) ROM 2.73.405.5 kurulumu. Bu yazılımı bu adresten bulabilirsiniz..

Bu adımdan sonra telefonunuzdaki bilgiler silinmiş olacak. Fakat hemen daha yukarıda yedeklediğiniz bilgileri aktarmaya bakmayın, çünkü henüz işimiz bitmedi..

3) Yeni ROM yüklendikten sonra otomatik olarak bir güncellemenin hazır olduğunu bildiren bir uyarı gelmesi gerekiyor. Eğer böyle bir uyarı gelmiyorsa, sisteminizin tarihini 2011'e alarak bunun gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu yüklemenin boyutu 4-5 MB civarındadır.

4) Bu yükleme yapıldıktan sonra sıra asıl yüklemeye geliyor. Yine aynı bir önceki adımda olduğu gibi otomatik olarak gelmiyorsa, tarihi 2011'e alarak bu uyarının gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu seferki dosyanın büyüklüğü 80 MB civarındadır, yani bu yüzden bunu yaptığınızda bir kablosuz ağ kullanmanız tavsiye edilir.

Tabi bütün bu adımların arasında telefonunuz kapanıp tekrar başlatılacaktır, yani bu yüzden biraz sabırlı olmanız gerekecektir ;)

Belli bir zaman sonra (tahminen 15-20dk) telefonunuz taptaze Android 2.1 ile kullanıma hazır olacaktır. Şimdiden sonra ilk başta yedeklediğimiz bilgileri telefonumuza aktarabiliriz artık.

Yedeklenmiş bilgileri tekrar telefona aktarma
Kişiler
Telefondaki senkronizasyon ayarlarından kişileri de seçip daha önce yedeklediğimiz kişileri telefonumuza aktarabiliriz.

App'ler
Android Market'ten AppBrain indirilip orada senkronize ettikten sonra başktan yedeklemiş olduğumuz app'ler tek tek kuruluyor. Fakat bu tam bir yedekleme olmadığından bu programları tekrar internetten indirmeniz gerekecek ve bundan önce orada yapmış olduğunuz ayarlar da kaybolmuş olacak.


Baştan da belirttiğim gibi, bu yöntem root olmayan HTC Hero'lar için geçerlidir ve elbet o şekilde yapılan yedekleme kadar sağlıklı ve kolay değildir.
Fakat ben kendi adıma söyleyeyim, ben sonuçtan gayet memnunum ve bu adımlar benim işimi gördü.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba, android yükseltmesi sms bckup bilgileri için öncelikle teşekkür ediyorum. Belirtmiş olduğunuz uygulamayı yapmaya çalışıyorum ancak başarılı olamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Sms back up ve güncelleştirme ile ilgili birkaç telefoncuyla görüştüm ancak bi çözüm alamadım. Telefonum bu nedenle çok yavaş ve neredeyse kullanılamicak durumda. Öncelikle Appbrain programını yüklemeye çalıştım ancak sanırım markete giriş iznimde yok. Programı indir dediğimde bu alana giriş izniniz yok diyor. Bu kısmı nasıl aşabilirim acaba?