31 Ocak 2008 Perşembe

Kendini Motive Etmek: Yaptığınız İşin Anlamını Sorguluyorsanız..

"Bunu kendime her gün niye yapıyorum? Nereye varacak bu iş? Hem bütün bunun anlamı ne?"

İşyerinde bu tarz sorular zihnimizi arada bir meşgul edebilir, günümüzü berbat eder ve yaptığımız iş konusunda kendimizi şüpheye düşürür.

Motivasyonumuz kağıttan bina gibi yıkılıp tekrar baştan inşa edilmesi gerekiyorsa; tekrar nasıl ayaklanabileceğimizi ve içimizdeki motorun randımanını en kısa zamanda nasıl yükseltebileceğimizi bilmemiz iyi olur..

Kendi Yolunuzu Kendiniz Kapatıyorsanız..

Kendini motive etme olayı bir yandan insanın kendisine karşı olan disiplini ve kendisini yönetebilmesiyle alakalıdır. Fakat en az onun kadar önemli olan; kişilik ve yapılacak işlere karşı olan tutumumuzdur. Yaptığı şeylere gerçekten ilgi duyan ya da ona hayran olan; görevlerini seve seve yapar - ve böylelikle de hedeflerine daha kolay ulaşır.

İnsanın kendisini motive edebilmesi için ilk olarak kararlı bir şekilde kendi önündeki engellerini yolundan temizlemesi gerekmektedir:
Şu an motivasyonsuz bir şekilde sandalyemizde oturmamızın ya da bize devredilen görevi yapamadığımız için çile çekmemizin sebebi nedir? Nedir eksik ya da fazlalık olan? Motivasyon boşluğundan doğru stratejiyle çıkmayı sadece kendi şahsi zaaflarını ve zayıf noktalarını gören ve tespit eden başarır. Ya da en güzeli bu duruma düşmez bile.

Motivasyon çeşitleri ve onlara uygun çözüm stratejileri


Çeşit 1: Konsantrasyon sorunu

Bazı insanlar yeterince konsantre olamaz ve dış etkenlere karşı kendilerini çaresiz hissederler. Durmadan telefon çalar, yan masadaki kişi dikkat dağıtır ve bir sonraki müşteri görüşmesi de yaklaşmış durumda olur..
Öneri: İşlerinizi öncelik listesiyle organize edin. Böylelikle hangi işlerin öncelikli olup bir an evvel halledilmesi gerektiğini daima göz önünde bulundurmuş olursunuz. Şayet bu listede sizin iş alanınıza girmeyen ve sizin zaten ilginizi çekmeyen görevler varsa - bunları listenizden rahatlıkla silebilirsiniz!

Çeşit 2: Erteleme hasalığı
Bazı insanlar da önemli işleri erteler durur, durmadan bahaneler arar ve bu yüzden kendilerine karşı olan memnuniyetsizlikleri gitgide artar. Verimli çalışabilmeleri için zaman ya da rekabet baskısına ihtiyaçları vardır.
Öneri: İşe biryerden başlayın! Konuya giriş bölümü sadece beş dakika olsa bile bunu yapın - bu sizinle yapacağınız iş arasındaki mesafeyi yakınlaştırır ve sizde ilgi, hatta belki şevk uyandırır. Bunu yaptıktan sonra kendinize bitirme tarihi belirleryin ve bu tarihi takvimde işaretleyip kendi kendinizi denetleyin, patron siz olun!

Çeşit 3: Mükemmelliyetçilik
Bazı insanlar acımasız bir şekilde mükemmelliyetçi oldukları için bir türlü hedefe ulaşamazlar. Bu zamanla şevkinizi kırabilir, çünkü dışarıdan bakıldığında çalışmalarınız verimli değil, çözüme ulaşamıyorsunuz ve elde ettiğiniz sonuç da tatmin edici değil.
Öneri: İşe başlamadan önce kendinize somut hedefler belirleyin. Bunu yaparken iş arkadaşlarınızla fikir alışverişinde bulunmak çoğu zaman faydalı olur, çünkü böylelikle daha genel bir bakış açısı kazanmış olur vebeklenilen efor hakkında daha iyi fikir edinmiş olursunuz.

Kendinizi iş arkadaşlarınız ya da rakiplerinizle kıyaslamayın, yalnızca kendi hedefleriniz ve ilerlemelerinize odaklanın. Sizden beklenilen devrimci fikirler değil, gerçekçi hedeflerdir!

..ve son olarak: hedeflere ulaşmış olmanızı kutlayın!
Bir kere yapılmış olan iş genelde bir sonuç olarak ortadadır ve görülür ya da hissedilir. Her ulaştığınız ara hedef bir ödüle değer, bu sadece kısa bir kahve molası ya da zihinizde kendinizi tebrik etmek olsa da.

Kaynak:
Uta Leidenberger
http://portal.gmx.net/de/themen/beruf/karriere/knigge/3954404-Selbstmotivation-Die-Frage-nach-dem-Sinn-der-eigenen-Arbeit,page=0.html
31.12.2007
Tercüme: Fatih Karaoğlu

Hiç yorum yok: